Monday, September 3, 2012

Tsukasa Fushimi & Sakura Ikeda – Oreimo Volume 1


Οι πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις και κατά συνέπεια η έλλειψη χρόνου δεν μου επέτρεψαν να διαβάσω κάποιο βιβλίο απ’ την Ιαπωνία πρόσφατα, έτσι, για να μη μείνει το μπλογκ ανενεργό για πολλή καιρό, είπα να κάνω για πρώτη, αλλά όχι και τελευταία φορά,  την παρουσίαση ενός μάνγκα.

Το Oreimo Volume 1, που κυκλοφορεί στις 18 Σεπτεμβρίου, είναι όπως καταλαβαίνει κανείς ο πρώτος τόμος σε μια σειρά βασισμένη στα ελαφρά αναγνώσματα, όπως χαρακτηρίζονται, του Tsukasa Fushimi.

Πρωταγωνιστές σ’ αυτή την ιστορία είναι ο δεκαεφτάχρονος μαθητής Κιοσούκε και η δεκατετράχρονη αδελφή του, Κιρίνο. Τα δύο αδέλφια δεν τα πάνε και πολύ καλά, κάτι που είναι εμφανές από την αρχή, ωστόσο τα πράγματα σύντομα θ’ αλλάξουν.

Όλα αρχίζουν όταν ο πρώτος ανακαλύπτει ότι η αδελφή του, που είναι μοντέλο, εξαιρετική αθλήτρια και η καλύτερη ίσως μαθήτρια του σχολείου, έχει στην κατοχή της κάποια βιντεοπαιχνίδια και άνιμε με «πονηρό» περιεχόμενο.

Το γεγονός αυτό στην αρχή τον ξενίζει, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να πει κιόλας ότι ξέρει καλά την αδελφή του αφού εδώ και δύο χρόνια οι σχέσεις τους είναι πέρα ως πέρα τυπικές. Η αλήθεια είναι ότι κάπου τη ζηλεύει κιόλας, αφού η Κιρίνο είναι ακριβώς ότι δεν είναι αυτός: εξαιρετικά δημοφιλής – «ανήκει σε μια ολόδική της κατηγορία», σκέφτεται. Και είναι σίγουρος ότι εκείνη τον μισά, τουλάχιστον όσο μισά ο ίδιος τη ρουτίνα, ή τη μιζέρια όπως τη βλέπει, της καθημερινότητάς του.

Η Κιρίνο λοιπόν, η μικρή αυτή γνωστή και άγνωστή του, θα τον βγάλει απ’ αυτή τη ρουτίνα και θα τον παρασύρει σε μια περιπέτεια, που θα τον αναγκάσει θέλοντας και μη ν’ ανακαλύψει ένα καινούριο κόσμο: ένα κόσμο όπου η συνήθεια αποτελεί άγνωστη λέξη, όπου υπάρχουν αμίλητοι κώδικες, και όπου άτομα όπως η αδελφή του, που παρόλες τις επιτυχίες της μοιάζει απελπιστικά μόνη, ελπίζει να συναντήσει μια αδελφή ψυχή.

Ο Κιοσούκε σύντομα αντιλαμβάνεται ότι η αδελφή του τού άνοιξε τα μάτια σε μια νέα πραγματικότητα, πολύ διαφορετική απ’ το συντηρητικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν, υπό τη σκιά του αυστηρού πατέρα τους. Και όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί αυτή η αλλαγή του αρέσει, τον κάνει να νιώθει πιο ζωντανός.

Οι δυο τους θα μιλήσουν εκτενώς γι’ αυτά που τους συμβαίνουν, ή μάλλον για τον τρόπο ζωής της Κιρίνο, θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τις πιο οδυνηρές τους αλήθειες, και κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα νιώσουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλο για να επιβιώσουν.

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως θα ζήσουν κάποιες καταστάσεις, στη διάρκεια των οποίων η μικρή όχι μόνο θα διαψεύσει τις υποψίες του μεγάλου, αλλά και θα τον βάλει κατ’ επανάληψη στη θέση του κάθε φορά που θα τις εκφράζει. Η Κιρίνο χρειάζεται κάποιον που να μπορεί να την αποδέχεται όπως ακριβώς είναι και να την καταλαβαίνει. Κι αυτός ο κάποιος θα γίνει ο αδελφός της.

Μια καλογραμμένη ιστορία, με έξυπνους και πού και πού σκληρούς διάλογους, και εκφραστικές ζωγραφιές που συλλαμβάνουν με μοναδικό τρόπο τις ψυχικές καταστάσεις των ηρώων.

1 comment:

  1. θΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΑ MANGA TOY OSAMU TEZUKA ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ MANGA ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ BLACK JACK,BUDDHA, KAI TO PHOENIX

    ReplyDelete